Łosoś z miodem i chilli

Przepis na łososia według Ani Starmach

Rybę podaj z puree
Rybę podaj z puree123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • duża szczypta mielonego kardamonu

Purée: 400 g zielonego groszku (może być mrożony)

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Łososia podziel na mniejsze porcje.

Miód wymieszaj z sokiem, dodaj pokrojone chili, imbir, kardamon.

Zagotuj. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sokiem, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 15 minut, od czasu do czasu polewaj łososia syropem.

Groszek zblanszuj, zmiksuj blenderem (nie musi być dokładnie) dodaj miód, masło, dopraw do smaku. Upieczonego łososia podawaj z groszkowym purée i pomarańczowo-miodowym sosem.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas