Łosoś z owocami
Przygotowując łososia, pamiętaj, aby nie poddawać go zbyt długo działaniu wysokiej temperatury, bo nie będzie soczysty. Łosoś „dochodzi” jeszcze 1-2 minuty po zdjęciu z ognia.
Rybę podzielić na cztery porcje. Umyć, osuszyć, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto i łyżką oliwy z oliwek, obsypać pokrojonymi orzechami. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.
Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki pozbawione błonki (precyzyjnymi cięciami nożyka łatwo wyfiletujesz owoc). Granat przekroić na pół, łyżką wybrać ziarna, oskubać je dokładnie z twardej białej skórki. Owoce delikatnie wymieszać.
Musztardę utrzeć z miodem, solą i pieprzem, ukręcić z resztą oliwy sos. Sałatę opłukać, osuszyć, wymieszać z owocami, polać sosem. Serek pokruszyć, posypać nim z wierzchu sałatkę. Podawać z łososiem - na ciepło lub na zimno.