Łosoś z ziemniakami
Pyszny i lekki obiad z łososiem w roli głównej. Marynata sprawi, że ryba zyska smaku, a po usmażeniu będzie delikatna i soczysta.
Sposób przygotowania:
1. Łososia opłucz, oczyść, usuń skórę. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Marynatę dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Do garnka z marynatą włóż kawałki łososia, wymieszaj. Garnek przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Dwa razy dziennie zaglądaj do garnka i przewracaj kawałki ryby, aby wszystkie równomiernie się zamarynowały.
3. Wyszoruj starannie ziemniaki, pozostaw je ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Zamarynowane filety wyjmij, osącz z marynaty. Układaj na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Smaż na średnim ogniu, aż łosoś zacznie zmieniać kolor (zajmie to 4-5 minut). Przewróć kawałki ryby na drugą stronę. Dosmażaj do miękkości jeszcze 3-4 minuty.
4. Gorące filety układaj na talerzach razem z ziemniakami. Dekoruj kiełkami (lub posiekanymi ziołami).