Łosoś z ziemniakami

Pyszny i lekki obiad z łososiem w roli głównej. Marynata sprawi, że ryba zyska smaku, a po usmażeniu będzie delikatna i soczysta.

Łosoś z ziemniakami
Łosoś z ziemniakami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg filetu z łososia
  • pół szklanki oliwy
  • sól
  • pół szklanki jasnego octu balsamicznego
  • po 4 łyżki musztardy i miodu
  • zioła prowansalskie
  • 12 ziemniaków
  • olej
  • pieprz
  • dowolne kiełki do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Łososia opłucz, oczyść, usuń skórę. Pokrój na mniejsze kawałki. W garnku wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Marynatę dopraw do smaku ziołami, solą  i pieprzem. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Do garnka z marynatą włóż kawałki łososia, wymieszaj. Garnek przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Dwa razy dziennie zaglądaj do garnka i przewracaj kawałki ryby, aby wszystkie równomiernie się zamarynowały.

3. Wyszoruj starannie ziemniaki, pozostaw je ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Zamarynowane filety wyjmij, osącz z marynaty. Układaj na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Smaż na średnim ogniu, aż łosoś zacznie zmieniać kolor (zajmie to 4-5 minut). Przewróć kawałki ryby na drugą stronę. Dosmażaj do miękkości jeszcze 3-4 minuty.

4. Gorące filety układaj na talerzach razem z ziemniakami. Dekoruj kiełkami (lub posiekanymi ziołami).

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?