Łososiowy blok na twarogu
Efektowne i niezbyt pracochłonne. Idealne dla tych, którzy nie jadają mięsa oraz dbających, by po wielkanocnym świętowaniu nie przybyło trudnych do zrzucenia kilogramów!
Sposób przygotowania
1. Wyłóż formę keksówkę (25 x 11 cm) folią spożywczą tak, by wystawała poza brzegi formy, a potem 10 plastrami łososia (również powinny zwisać poza brzegi naczynia). Resztę łososia potnij w paski. Ogórek posiekaj albo zetrzyj. Twaróg zmiksuj z sokiem. Przypraw solą, pieprzem oraz chrzanem. Wymieszaj z oliwą. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij, ostrożnie wymieszaj z jogurtem, masą serową oraz żelatyną. Dodaj pokrojonego łososia oraz starty ogórek. Lekko przemieszaj.
2. Mus przełóż do przygotowanej formy. Przykryj wystającymi kawałkami łososia i folią. Wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Gotowy mus wyjmij, usuń folię. Udekoruj (np.czerwonym pieprzem, koperkiem i paskami skórki z cytryny).