Reklama

Reklama

Łososiowy blok na twarogu

Efektowne i niezbyt pracochłonne. Idealne dla tych, którzy nie jadają mięsa oraz dbających, by po wielkanocnym świętowaniu nie przybyło trudnych do zrzucenia kilogramów!

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 16 plastrów wędzonego łososia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki startego chrzanu
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1 szkl. śmietany 22 proc.
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 30 dag mielonego chudego twarogu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka oliwy, sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Wyłóż formę keksówkę (25 x 11 cm) folią spożywczą tak, by wystawała poza brzegi formy, a potem 10 plastrami łososia (również powinny zwisać poza brzegi naczynia). Resztę łososia potnij w paski. Ogórek posiekaj albo zetrzyj. Twaróg zmiksuj z sokiem. Przypraw solą, pieprzem oraz chrzanem. Wymieszaj z oliwą. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij, ostrożnie wymieszaj z jogurtem, masą serową oraz żelatyną. Dodaj pokrojonego łososia oraz starty ogórek. Lekko przemieszaj. 

2. Mus przełóż do przygotowanej formy. Przykryj wystającymi kawałkami łososia i folią. Wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Gotowy mus wyjmij, usuń folię. Udekoruj (np.czerwonym pieprzem, koperkiem i paskami skórki z cytryny). 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy