Lśniące choineczki
Nic tak pięknie nie wygląda na świątecznym stole, jak lśniące choineczki. Wypróbujcie nasz przepis i zachwyćcie gości nietypowymi ozdobami.
Składniki na babeczki:
- 100 g kostki do pieczenia
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dekorację:
- 1 opakowanie Kremu do tortów śmietankowego Dr. Oetkera
- 1 Barwnik spożywczy zielony
- Perełki złote i srebrne ( lub całkowicie dowolne)
- 1 opakowanie Boże Narodzenie dekoracje z opłatka Dr. Oetkera
Przygotowanie babeczek
Margarynę rozpuszczamy z cukrem, a następnie studzimy. W misce mieszamy jaja z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną kostkę Kasia. Gęstą masę przekładamy łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości. Pieczemy około 15 min w 180 st.C.
Przygotowanie dekoracji:
Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Dodajemy na początku kilka kropli - sprawdzamy kolor (w zależności jaki chcemy osiągnąć, czy jaśniejszy czy ciemniejszy). W cukierniczych rękawach odcinamy końcówkę (ok 3 cm) i umieszczamy w nim tylkę w kształcie gwiazdki. Napełniamy rękaw kremem. Na wystudzone babeczki nakładamy krem w kształcie stożków (tak by przypominał choinki). Krem najłatwiej nakładać od boku babeczki kierując się do środka. Babeczki z zielonym kremem, dekorujemy perełkami i dekoracjami z opłatka. Mają perłowe kolory i błysk więc idealnie nadają się do tego by imitować bombki na choince.