Lśniące choineczki

Nic tak pięknie nie wygląda na świątecznym stole, jak lśniące choineczki. Wypróbujcie nasz przepis i zachwyćcie gości nietypowymi ozdobami.

Takie choinki zachwycą gości zaproszonych na święta.
Takie choinki zachwycą gości zaproszonych na święta. materiały prasowe

Składniki na babeczki:

  • 100 g kostki do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na dekorację:

  • 1 opakowanie Kremu do tortów śmietankowego Dr. Oetkera
  • 1 Barwnik spożywczy zielony
  • Perełki złote i srebrne ( lub całkowicie dowolne)
  • 1 opakowanie Boże Narodzenie dekoracje z opłatka Dr. Oetkera  

Przygotowanie babeczek

Margarynę rozpuszczamy z cukrem, a następnie studzimy. W misce mieszamy jaja z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną kostkę Kasia. Gęstą masę przekładamy łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości. Pieczemy około 15 min w 180 st.C.  

Przygotowanie dekoracji:

Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Dodajemy na początku kilka kropli - sprawdzamy kolor (w zależności jaki chcemy osiągnąć, czy jaśniejszy czy ciemniejszy). W cukierniczych rękawach odcinamy końcówkę (ok 3 cm) i umieszczamy w nim tylkę w kształcie gwiazdki. Napełniamy rękaw kremem. Na wystudzone babeczki nakładamy krem w kształcie stożków (tak by przypominał choinki). Krem najłatwiej nakładać od boku babeczki kierując się do środka. Babeczki z zielonym kremem, dekorujemy perełkami i dekoracjami z opłatka. Mają perłowe kolory i błysk więc idealnie nadają się do tego by imitować bombki na choince.  

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas