Lśniące jabłuszka
Doskonałe na imprezę.
Składniki:
●4-5 niedużych, twardych jabłek
●250 g cukru
●50 ml wody
●łyżeczka ekstraktu z wanilii
●cynamon
●patyczki (szpadki)
●olej
●ew. posypki, np. wiórki kokosowe, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, usuń ogonki i wbij szpadki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, lekko natłuść go olejem.
2. Do garnuszka o średnicy nieco większej niż jabłko wsyp cukier, dodaj wodę, ekstrakt, szczyptę cynamonu. Wymieszaj. Gotuj, ale nie mieszaj. Gdy zawrze, włóż termometr kuchenny i czekaj, aż wskaże 170ºC, wtedy rozmieszaj. W karmelu zanurzaj jabłka (czekaj, aby nadmiar spłynął do garnuszka) i kładź na papier, ewentualnie oprósz ulubionymi posypkami (np. wiórkami), ozdób miętą. Zastudź.