Reklama

Reklama

Lśniące jabłuszka

Doskonałe na imprezę.

Składniki:

●4-5 niedużych, twardych jabłek

Reklama

●250 g cukru

●50 ml wody

●łyżeczka ekstraktu z wanilii

●cynamon

●patyczki (szpadki)

●olej

●ew. posypki, np. wiórki kokosowe, listki świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, usuń ogonki i wbij szpadki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, lekko natłuść go olejem.

2. Do garnuszka o średnicy nieco większej niż jabłko wsyp cukier, dodaj wodę, ekstrakt, szczyptę cynamonu. Wymieszaj. Gotuj, ale nie mieszaj. Gdy zawrze, włóż termometr kuchenny i czekaj, aż wskaże 170ºC, wtedy rozmieszaj. W karmelu zanurzaj jabłka (czekaj, aby nadmiar spłynął do garnuszka) i kładź na papier, ewentualnie oprósz ulubionymi posypkami (np. wiórkami), ozdób miętą. Zastudź.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje