Lukrowane ciasta

Babka
Babka123RF/PICSEL

Marmurkowa babka

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. + 1 łyżka mąki
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. śmietany 22-proc.
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • po 2 łyżki likieru waniliowego oraz kawowego
  • mąka i tłuszcz do foremki

- na lukier

  • 2 szkl. cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru waniliowego

Sposób przygotowania

Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe123RF/PICSEL

Piaskowy dziad na jogurcie

Składniki

  • 1 kubek (20 dag) gęstego greckiego jogurtu
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • tłuszcz i mąka do foremki;
  • Na lukier: 2 białka, ok. 3 szkl. cukru pudru, 2 czubate łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?