Lukrowane ciasta

Tradycyjne świąteczne wypieki skąpane w słodziutkiej polewie robią się jeszcze bardziej apetyczne i kuszące. Smakują zaś wybornie!

Marmurkowa babka

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. + 1 łyżka mąki
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. śmietany 22-proc.
  • 1/2 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • po 2 łyżki likieru waniliowego oraz kawowego
  • mąka i tłuszcz do foremki

Składniki - na lukier

  • 2 szkl. cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru waniliowego

Sposób przygotowania

1. Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i wystudź. Kawę rozpuść w 1-2 łyżeczkach wrzątku. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Połącz z jajkami. 

2. Mąkę (1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel. Do jednej porcji domieszaj czekoladę, kawę i likier kawowy, a do drugiej - pozostałą 1 łyżkę mąki oraz likier waniliowy. 

3. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto piecz 1 godzinę w 175°C. Dobrze wystudź. Lukier: cukier puder wymieszaj sokiem z cytryny. Do 1/3 lukru dodaj rozpuszczoną we wrzątku kawę, a do reszty - likier waniliowy. Wystudzoną babkę oblej lukrami. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje