Lukrowane ciasta

Tradycyjne świąteczne wypieki skąpane w słodziutkiej polewie robią się jeszcze bardziej apetyczne i kuszące. Smakują zaś wybornie!

Babka
Babka123RF/PICSEL

Marmurkowa babka

Sposób przygotowania

1. Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i wystudź. Kawę rozpuść w 1-2 łyżeczkach wrzątku. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Połącz z jajkami. 

2. Mąkę (1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel. Do jednej porcji domieszaj czekoladę, kawę i likier kawowy, a do drugiej - pozostałą 1 łyżkę mąki oraz likier waniliowy. 

3. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto piecz 1 godzinę w 175°C. Dobrze wystudź. Lukier: cukier puder wymieszaj sokiem z cytryny. Do 1/3 lukru dodaj rozpuszczoną we wrzątku kawę, a do reszty - likier waniliowy. Wystudzoną babkę oblej lukrami. Udekoruj. 

Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe123RF/PICSEL

Piaskowy dziad na jogurcie

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z solą i cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Potem do masy dodaj jogurt i sypkie składniki. Wymieszaj mikserem. 

2. Formę z wysokim brzegiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 50 minut. Ostrożnie wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia. 

3. Lukier: białka ubij lekko widelcem. Dosyp tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa. Dobrze ją utrzyj. Do 1/3 lukru dodaj kakao. Wystudzone ciasto oblej najpierw jasnym lukrem, a gdy ten zastygnie, posmaruj ciemnym lukrem

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas