Lukrowane ciasta
Tradycyjne świąteczne wypieki skąpane w słodziutkiej polewie robią się jeszcze bardziej apetyczne i kuszące. Smakują zaś wybornie!

Marmurkowa babka
Składniki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki (ok. 10 dag) masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. + 1 łyżka mąki
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. śmietany 22-proc.
- 1/2 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- po 2 łyżki likieru waniliowego oraz kawowego
- mąka i tłuszcz do foremki
- na lukier
- 2 szkl. cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru waniliowego
Sposób przygotowania
1. Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i wystudź. Kawę rozpuść w 1-2 łyżeczkach wrzątku. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Połącz z jajkami. 2. Mąkę (1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel. Do jednej porcji domieszaj czekoladę, kawę i likier kawowy, a do drugiej - pozostałą 1 łyżkę mąki oraz likier waniliowy. 3. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto piecz 1 godzinę w 175°C. Dobrze wystudź. Lukier: cukier puder wymieszaj sokiem z cytryny. Do 1/3 lukru dodaj rozpuszczoną we wrzątku kawę, a do reszty - likier waniliowy. Wystudzoną babkę oblej lukrami. Udekoruj.

Piaskowy dziad na jogurcie
Składniki
- 1 kubek (20 dag) gęstego greckiego jogurtu
- 1 kostka masła
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- tłuszcz i mąka do foremki;
- Na lukier: 2 białka, ok. 3 szkl. cukru pudru, 2 czubate łyżeczki kakao
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z solą i cukrem. Kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz z mąką ziemniaczaną oraz skórką z cytryny. Potem do masy dodaj jogurt i sypkie składniki. Wymieszaj mikserem. 2. Formę z wysokim brzegiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 50 minut. Ostrożnie wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia. 3. Lukier: białka ubij lekko widelcem. Dosyp tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa. Dobrze ją utrzyj. Do 1/3 lukru dodaj kakao. Wystudzone ciasto oblej najpierw jasnym lukrem, a gdy ten zastygnie, posmaruj ciemnym lukrem