Lukrowane słodkości na karnawał

Niebo w gębie!

Francuskie poduszeczki

Składniki dla: - 10 porcji

Składniki

  • 1 opak. xxl ciasta francuskiego
  • 2 białka
  • 2 łyżki mleka

Składniki - masa

  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki kremówki

Składniki - lukier

  • 1,3 szkl. cukru pudru
  • 1 białko
  • 2-3 łyżeczki soku wiśniowego lub malinowego
  • kilka kropli soku z buraka
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego

Sposób przygotowania

1. Ciasto: płat ciasta delikatnie rozwałkuj. Pokrój go na prostokąty o wymiarach ok. 2 x 5 cm. Rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw między nimi odstępy, by nie skleiły się podczas pieczenia. Posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez ok. 20 minut. Ostudź. 

2. Masa: mleko zagotuj z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem i z mąką - kukurydziana doda masie żółtego koloru. Z mleka wyciągnij wanilię. Do żółtek, ciągle energicznie mieszając, wlej wąskim strumieniem ciepłe mleko. Gotuj, aż budyń zgęstnieje, ew. go dosłodź. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Ostudź. Kremem przełóż ciasteczka. 

3. Lukier: puder utrzyj z białkiem, dolewając ciepły sok do uzyskania odpowiedniego koloru. Polukruj wystudzone ciasteczka. 4Do reszty lukru dodaj sok z buraka i udekoruj jasnoróżowy lukier. Zostaw do zastygnięcia.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje