Lukrowane słodkości na karnawał

Ciastka z lukrem
Ciastka z lukremTina

Francuskie poduszeczki

Składniki

  • 1 opak. xxl ciasta francuskiego
  • 2 białka
  • 2 łyżki mleka

- masa

  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki kremówki

- lukier

  • 1,3 szkl. cukru pudru
  • 1 białko
  • 2-3 łyżeczki soku wiśniowego lub malinowego
  • kilka kropli soku z buraka
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
- 10 porcji

Sposób przygotowania

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynoweTina

Leciutki cytrynowiec

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4/5 szkl. drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

- masa

  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 120 ml soku z cytryny
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 10 dag masła roślinnego
  • 120 ml mleka
  • 1/2 szkl. konfitury cytrynowej lub z rokitnika

- lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki mleka w proszku
  • 10 dag margaryny lub masła roślinnego

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweINTERIA.TVInteria.tv
Babeczki
Babeczki123RF/PICSEL

Orzechowe babeczki

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag kremowego serka naturalnego
  • 1 żółtko

- masa

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3/4 szkl. dżemu wiśniowego

- lukier

  • 20 dag cukru pudru
  • 20 ml białego rumu
14 porcji

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?