Lukrowane słodkości na karnawał
Niebo w gębie!
Francuskie poduszeczki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: płat ciasta delikatnie rozwałkuj. Pokrój go na prostokąty o wymiarach ok. 2 x 5 cm. Rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw między nimi odstępy, by nie skleiły się podczas pieczenia. Posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez ok. 20 minut. Ostudź.
2. Masa: mleko zagotuj z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem i z mąką - kukurydziana doda masie żółtego koloru. Z mleka wyciągnij wanilię. Do żółtek, ciągle energicznie mieszając, wlej wąskim strumieniem ciepłe mleko. Gotuj, aż budyń zgęstnieje, ew. go dosłodź. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Ostudź. Kremem przełóż ciasteczka.
3. Lukier: puder utrzyj z białkiem, dolewając ciepły sok do uzyskania odpowiedniego koloru. Polukruj wystudzone ciasteczka. 4Do reszty lukru dodaj sok z buraka i udekoruj jasnoróżowy lukier. Zostaw do zastygnięcia.
Leciutki cytrynowiec
Sposób przygotowania
1. Ciasto: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach miksera, dodaj po jednym żółtku, na zmianę z cukrem i mąką przesianą z proszkiem. Ciasto przelej do foremki wyłożonej na dnie pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor, przez ok. 30 minut. Foremkę spuść z wysokości ok. 50 cm, by uszło z biszkoptu powietrze - dzięki temu nie opadnie. Ostudź i przekrój na 2 blaty. Ew. nasącz ponczem.
2. Masa: zagotuj 120 ml wody z sokiem cytrynowym i z cukrem (cukier musi się rozpuścić). W mleku rozrób proszek budyniowy. Dodaj do wrzącej wody, energicznie mieszając. Gotuj, aż budyń zgęstnieje. Całkowicie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając po łyżce budyniu.
3. Lukier: zagotuj wodę z cukrem i z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko. Zmiksuj na gładko. Przestudź. Biszkopty posmaruj konfiturą. Przełóż je kremem, a wierzch polej lukrem. Udekoruj np. pisakami. Schłodź.
Orzechowe babeczki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko. Dodaj mocno schłodzone masło pokrojone na kawałeczki i serek. Składniki posiekaj i zagnieć ręką w kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź na czas szykowania masy.
2. Masa: rozpuść powoli masło. Drobniutko posiekaj orzechy. Masło zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Ponownie podgrzej, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodaj po jajku, po każdym chwilę mieszając. Na końcu dodaj orzechy.
3. Jeśli nie używasz silikonowych foremek, posmaruj foremki masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, podsypując zmielonymi orzechami. Powycinaj kółka i włóż je do foremek, dokładnie dociskając do dna. Na dnie rozsmaruj warstwę dżemu. Babeczki dopełnij masą orzechową. Piecz 25 minut w 170 st. Lukier: puder przesyp przez sitko i utrzyj z rumem i ew. łyżeczką wrzątku. Polej wystudzone babeczki i ew. udekoruj wisienką. Odstaw do zastygnięcia.