Reklama

Reklama

Lukrowane słodkości na karnawał

Niebo w gębie!

Francuskie poduszeczki

Składniki dla: - 10 porcji

Składniki

  • 1 opak. xxl ciasta francuskiego
  • 2 białka
  • 2 łyżki mleka

Składniki - masa

  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki kremówki

Składniki - lukier

  • 1,3 szkl. cukru pudru
  • 1 białko
  • 2-3 łyżeczki soku wiśniowego lub malinowego
  • kilka kropli soku z buraka
  • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego

Sposób przygotowania

1. Ciasto: płat ciasta delikatnie rozwałkuj. Pokrój go na prostokąty o wymiarach ok. 2 x 5 cm. Rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw między nimi odstępy, by nie skleiły się podczas pieczenia. Posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez ok. 20 minut. Ostudź. 

2. Masa: mleko zagotuj z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem i z mąką - kukurydziana doda masie żółtego koloru. Z mleka wyciągnij wanilię. Do żółtek, ciągle energicznie mieszając, wlej wąskim strumieniem ciepłe mleko. Gotuj, aż budyń zgęstnieje, ew. go dosłodź. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Ostudź. Kremem przełóż ciasteczka. 

3. Lukier: puder utrzyj z białkiem, dolewając ciepły sok do uzyskania odpowiedniego koloru. Polukruj wystudzone ciasteczka. 4Do reszty lukru dodaj sok z buraka i udekoruj jasnoróżowy lukier. Zostaw do zastygnięcia.  

Reklama

Leciutki cytrynowiec

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4/5 szkl. drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - masa

  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 120 ml soku z cytryny
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 10 dag masła roślinnego
  • 120 ml mleka
  • 1/2 szkl. konfitury cytrynowej lub z rokitnika

Składniki - lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki mleka w proszku
  • 10 dag margaryny lub masła roślinnego

Sposób przygotowania

1. Ciasto: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach miksera, dodaj po jednym żółtku, na zmianę z cukrem i mąką przesianą z proszkiem. Ciasto przelej do foremki wyłożonej na dnie pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor, przez ok. 30 minut. Foremkę spuść z wysokości ok. 50 cm, by uszło z biszkoptu powietrze - dzięki temu nie opadnie. Ostudź i przekrój na 2 blaty. Ew. nasącz ponczem. 

2. Masa: zagotuj 120 ml wody z sokiem cytrynowym i z cukrem (cukier musi się rozpuścić). W mleku rozrób proszek budyniowy. Dodaj do wrzącej wody, energicznie mieszając. Gotuj, aż budyń zgęstnieje. Całkowicie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając po łyżce budyniu. 

3. Lukier: zagotuj wodę z cukrem i z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko. Zmiksuj na gładko. Przestudź. Biszkopty posmaruj konfiturą. Przełóż je kremem, a wierzch polej lukrem. Udekoruj np. pisakami. Schłodź.

Orzechowe babeczki

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag kremowego serka naturalnego
  • 1 żółtko

Składniki - masa

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3/4 szkl. dżemu wiśniowego

Składniki - lukier

  • 20 dag cukru pudru
  • 20 ml białego rumu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko. Dodaj mocno schłodzone masło pokrojone na kawałeczki i serek. Składniki posiekaj i zagnieć ręką w kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź na czas szykowania masy. 

2. Masa: rozpuść powoli masło. Drobniutko posiekaj orzechy. Masło zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Ponownie podgrzej, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodaj po jajku, po każdym chwilę mieszając. Na końcu dodaj orzechy. 

3. Jeśli nie używasz silikonowych foremek, posmaruj foremki masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, podsypując zmielonymi orzechami. Powycinaj kółka i włóż je do foremek, dokładnie dociskając do dna. Na dnie rozsmaruj warstwę dżemu. Babeczki dopełnij masą orzechową. Piecz 25 minut w 170 st. Lukier: puder przesyp przez sitko i utrzyj z rumem i ew. łyżeczką wrzątku. Polej wystudzone babeczki i ew. udekoruj wisienką. Odstaw do zastygnięcia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy