Lukrowane słodkości na karnawał
Niebo w gębie!

Francuskie poduszeczki
Składniki
- 1 opak. xxl ciasta francuskiego
- 2 białka
- 2 łyżki mleka
- masa
- 400 ml mleka
- 3 żółtka
- 5-6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 laska wanilii
- 150 ml śmietanki kremówki
- lukier
- 1,3 szkl. cukru pudru
- 1 białko
- 2-3 łyżeczki soku wiśniowego lub malinowego
- kilka kropli soku z buraka
- 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
Sposób przygotowania
1. Ciasto: płat ciasta delikatnie rozwałkuj. Pokrój go na prostokąty o wymiarach ok. 2 x 5 cm. Rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw między nimi odstępy, by nie skleiły się podczas pieczenia. Posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz przez ok. 20 minut. Ostudź. 2. Masa: mleko zagotuj z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem i z mąką - kukurydziana doda masie żółtego koloru. Z mleka wyciągnij wanilię. Do żółtek, ciągle energicznie mieszając, wlej wąskim strumieniem ciepłe mleko. Gotuj, aż budyń zgęstnieje, ew. go dosłodź. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Ostudź. Kremem przełóż ciasteczka. 3. Lukier: puder utrzyj z białkiem, dolewając ciepły sok do uzyskania odpowiedniego koloru. Polukruj wystudzone ciasteczka. 4Do reszty lukru dodaj sok z buraka i udekoruj jasnoróżowy lukier. Zostaw do zastygnięcia.

Leciutki cytrynowiec
Składniki
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4/5 szkl. drobnego cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masa
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 120 ml soku z cytryny
- 1 szkl. drobnego cukru
- 10 dag masła roślinnego
- 120 ml mleka
- 1/2 szkl. konfitury cytrynowej lub z rokitnika
- lukier
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 czubate łyżki mleka w proszku
- 10 dag margaryny lub masła roślinnego
Sposób przygotowania
1. Ciasto: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach miksera, dodaj po jednym żółtku, na zmianę z cukrem i mąką przesianą z proszkiem. Ciasto przelej do foremki wyłożonej na dnie pergaminem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor, przez ok. 30 minut. Foremkę spuść z wysokości ok. 50 cm, by uszło z biszkoptu powietrze - dzięki temu nie opadnie. Ostudź i przekrój na 2 blaty. Ew. nasącz ponczem. 2. Masa: zagotuj 120 ml wody z sokiem cytrynowym i z cukrem (cukier musi się rozpuścić). W mleku rozrób proszek budyniowy. Dodaj do wrzącej wody, energicznie mieszając. Gotuj, aż budyń zgęstnieje. Całkowicie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając po łyżce budyniu. 3. Lukier: zagotuj wodę z cukrem i z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko. Zmiksuj na gładko. Przestudź. Biszkopty posmaruj konfiturą. Przełóż je kremem, a wierzch polej lukrem. Udekoruj np. pisakami. Schłodź.

Orzechowe babeczki
Składniki
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 10 dag kremowego serka naturalnego
- 1 żółtko
- masa
- 20 dag orzechów włoskich
- 250 ml śmietanki kremówki
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- 5 łyżek mąki
- 3/4 szkl. dżemu wiśniowego
- lukier
- 20 dag cukru pudru
- 20 ml białego rumu
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko. Dodaj mocno schłodzone masło pokrojone na kawałeczki i serek. Składniki posiekaj i zagnieć ręką w kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź na czas szykowania masy. 2. Masa: rozpuść powoli masło. Drobniutko posiekaj orzechy. Masło zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Ponownie podgrzej, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodaj po jajku, po każdym chwilę mieszając. Na końcu dodaj orzechy. 3. Jeśli nie używasz silikonowych foremek, posmaruj foremki masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, podsypując zmielonymi orzechami. Powycinaj kółka i włóż je do foremek, dokładnie dociskając do dna. Na dnie rozsmaruj warstwę dżemu. Babeczki dopełnij masą orzechową. Piecz 25 minut w 170 st. Lukier: puder przesyp przez sitko i utrzyj z rumem i ew. łyżeczką wrzątku. Polej wystudzone babeczki i ew. udekoruj wisienką. Odstaw do zastygnięcia.