Reklama

Reklama

Lukrowany bakaliowiec

Coś słodkiego na przyjemny poranek!

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 10 dag masła
  • 2/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. migdałów w słupkach
  • 2 łyżki rumu
  • 20 dag marcepanu
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Połowę mleka lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami oraz odrobiną cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesyp do miski, dodaj pozostały cukier i wymieszaj. Dołóż jajka, resztę mleka, stopione masło i zaczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, tak by nie kleiło się do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Rodzynki wymieszaj z rumem, a słupki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu. Masę marcepanową pokrój na małe kawałki. Do ciasta dodaj rodzynki, 2/3 migdałów oraz marcepan, lekko razem zagnieć. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki z kominem wysmarowanej obficie tłuszczem i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.  

3. Żółtko roztrzep ze śmietaną, posmaruj wierzch ciasta. Piecz 35-40 min w temp. 200 st. Cukier puder dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny na gładki lukier. Polej nim wystudzony wieniec. Wierzch posyp odłożonymi migdałami oraz posiekanymi pistacjami, ozdób cukrowymi kwiatkami.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy