Lukrowany bakaliowiec
Coś słodkiego na przyjemny poranek!

Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 dag świeżych drożdży
- 10 dag masła
- 2/3 szkl. mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 szkl. rodzynek
- 1 szkl. migdałów w słupkach
- 2 łyżki rumu
- 20 dag marcepanu
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany kremówki
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Połowę mleka lekko podgrzej, wymieszaj z drożdżami oraz odrobiną cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesyp do miski, dodaj pozostały cukier i wymieszaj. Dołóż jajka, resztę mleka, stopione masło i zaczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, tak by nie kleiło się do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Rodzynki wymieszaj z rumem, a słupki migdałowe zrumień na patelni bez tłuszczu. Masę marcepanową pokrój na małe kawałki. Do ciasta dodaj rodzynki, 2/3 migdałów oraz marcepan, lekko razem zagnieć. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki z kominem wysmarowanej obficie tłuszczem i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. 3. Żółtko roztrzep ze śmietaną, posmaruj wierzch ciasta. Piecz 35-40 min w temp. 200 st. Cukier puder dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny na gładki lukier. Polej nim wystudzony wieniec. Wierzch posyp odłożonymi migdałami oraz posiekanymi pistacjami, ozdób cukrowymi kwiatkami.