Lunch box – "must have" w plecaku ucznia
W jaki sposób zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, aby nie wróciło wraz z plecakiem w nietkniętej formie? Musi być kolorowo i pysznie!

Placuszki z polędwiczką
Składniki
- 200 g kiełbasy (np. polędwiczanki z warzywami od JBB Bałdyga)
- 20 dag pieczarek
- 20 dag żółtego sera
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Cebulę, pieczarki, polędwiczankę oraz żółty ser pokrój w małe kawałki, dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placuszki smaż na oleju, aż się zarumienią. Podaj z ulubioną sałatką.

Naleśnikowy lunchbox
Składniki
- naleśniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- Szczypta soli
- Masło klarowane lub olej do smażenia
- dodatki
- Dodatkowo:
- Szynka (np. biebrzówka Masarnia u Józefa od JBB Bałdyga)
- Serek śmietankowy
- Sałata
- Pomidorki cherry
- Winogrona
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Miksuj na gładkie ciasto, dodaj roztopione masło lub olej roślinny i zmiksuj wszystko razem (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Naleśniki przewróć na drugą stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Po wystygnięciu posmaruj je serkiem śmietankowym, nałóż liście sałaty i plasterki wędliny. Całość zwiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości około 2-3 cm.