Reklama

Reklama

M jak mazurek z bakaliami

Przygotuj go na święta!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland 
  • 100 g płatków migdałów np. Bakalland
  • 460 g masy kajmakowej np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Siekamy masło z mąką. Dodajemy 100 g cukru, żółtka i wszystko zagniatamy. Uważamy, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości około 0,5 cm i przekładamy na blachę. Ciasto pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto smarujemy masą kajmakową.

3. Układamy: płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie w dowolne wzory.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje