M jak mazurek z bakaliami
Przygotuj go na święta!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
- 100 g płatków migdałów np. Bakalland
- 460 g masy kajmakowej np. Bakalland
Przygotowanie:
1. Siekamy masło z mąką. Dodajemy 100 g cukru, żółtka i wszystko zagniatamy. Uważamy, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki.
2. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości około 0,5 cm i przekładamy na blachę. Ciasto pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto smarujemy masą kajmakową.
3. Układamy: płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie w dowolne wzory.