Jedno z najzdrowszych warzyw świata. Nazywano je "chlebem ubogich"
Starożytni Grecy wierzyli, że była sposobem na zwiększenie możliwości umysłowych. Podobno rzymscy cesarze zajadali ją przed podjęciem najważniejszych decyzji. Mimo to rukiew wodna przez lata wydawała się zapomniana. Powrót do jej cennych właściwości nastąpił po tym, jak została okrzyknięta jednym z najzdrowszych warzyw świata.

Spis treści:
Rukiew wodna - co to za roślina?
Jest niewielką, jadalną rośliną z rodziny kapustowatych. Rośnie zazwyczaj w płytkich i czystych strumieniach. Trafić można na nią na wilgotnych glebach w pobliżu rzek. Ma drobne, soczyste liście i białe, czteropłatkowe kwiaty. Należy do najstarszych znanych roślin jadalnych, stosowanych już w czasach starożytności jako pożywne uzupełnienie diety i środek leczniczy.
W przeszłości rukiew wodna była łatwo dostępna dla ludzi mieszkających w pobliżu rzek. Rosła dziko i nie wymagała uprawy, a jednocześnie okazywała się pożywna. Z tych powodów nadano jej miano "chleba ubogich". Za sprawą jej obecności na stołach dostarczano podstawowe składniki odżywcze tym, którzy nie mieli dostępu do mięsa czy innych produktów kojarzonych z zamożniejszymi kuchniami.

Czy rukiew wodna rośnie w Polsce?
Jej obecnością mogą cieszyć się głównie mieszkańcy zachodniej części kraju. Roślina występuje dziko i niejednokrotnie postrzegana jest w kategoriach zwykłego chwastu. Nadaje się także do uprawy w ogrodzie i na balkonie. Poza właściwościami odżywczymi cechuje się też interesującym smakiem podobnym do rukoli albo rzeżuchy. Podczas degustacji da się wyczuć lekko pikantne nuty. Rukiew wodna jest chrupiąca i soczysta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek i zup. Pasuje do dań mięsnych oraz jajecznych.
Najzdrowsze warzywo świata?
Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) już w 2014 roku ogłosili wyniki swoich badań nad żywnością, zaliczając rukiew wodną do grona warzyw o najwyższej gęstości odżywczej. Celem badaczy było wyszczególnienie produktów o najbogatszym składzie, przekładającym się na profilaktykę chorób przewlekłych. Komponowanie jadłospisu na bazie tego rodzaju składników wydaje się więc szczególnie ważne w kontekście współczesnych społeczeństw, w których schorzenia cywilizacyjne stają się coraz powszechniejsze.
Jakie właściwości ma rukiew wodna?
Mimo że wyglądem nie wyróżnia się na tle innych warzyw liściastych, roślina (zwana również rzeżuchą wodną) jest skarbnicą składników odżywczych. Pod względem zawartości witamin C oraz A może konkurować z popularnymi cytrusami i marchwią. Jedzenie rukwi wodnej sprzyja nie tylko odporności, ale także zdrowiu i promiennemu wyglądowi skóry oraz ostrości widzenia.
Obecne w liściach związki siarkowe mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Rukiew wodna cechuje się wysoką zawartością witaminy K, a leczniczy zestaw uzupełniony zostaje przez witaminy z grupy B oraz E. Przekłada się to na prawidłową krzepliwość krwi i funkcjonowanie metabolizmu.
O wysokiej gęstości odżywczej świadczą także wapń, żelazo, magnez i potas - niezbędne dla zdrowych kości, mięśni i układu nerwowego. Wisienką na torcie wśród właściwości rukwi wodnej jest błonnik, który usprawnia trawienie i oczyszczanie organizmu. Włączenie warzywa do diety jest korzystne dla wątroby i docenią ją również osoby, które szukają wyrazistego uzupełnienia diety niskokalorycznej.