Nieodłączny składnik polskiej kuchni. Łagodzi wzdęcia i niestrawność
Koperek to coś znacznie więcej niż tylko zielony dodatek do ziemniaków albo mizerii. To zioło o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym, wspierające trawienie, odporność i odchudzanie. Warto sięgać po niego jak najczęściej, nie tylko podczas gotowania klasyków kuchni polskiej.

Spis treści:
Koper ogrodowy - stały gość w polskich daniach
Nie wszyscy wiedzą, że w przeszłości przypisywano mu działanie magiczne. Wierzono, że swojski koper ogrodowy ma moc ochrony przed klęskami żywiołowymi oraz sennymi koszmarami. Z tych powodów łodygi suszono i wieszano na ścianach domostw. Dzisiaj wiadomo, że zdecydowanie lepiej dorzucać go do potraw.
Młode ziemniaki z koperkiem to duet jednoznacznie kojarzony z początkiem lata. Koper obowiązkowo ląduje w słoikach z kiszonymi ogórkami. Dodaje się go do mizerii i chłodników. Kulinarne zastosowanie koperku jest niezwykle szerokie. Ma łagodny, ale odświeżający smak, więc nie dominuje dań. Świetnie komponuje się z kuchnią sezonową, więc najczęściej pojawia się w letnich potrawach.
Warto wspomnieć, że świetnie nadaje się do przechowywania. Mimo to koperku nie należy suszyć - traci wtedy cenne właściwości i smak. Dużo lepszym pomysłem jest jego mrożenie. Do posiłków dodawajmy go tuż przed jedzeniem - nie powinien być dorzucany do garnka podczas gotowania, ponieważ także stanie się bezwartościowy.

Czy koperek jest zdrowy?
Jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni to nie tylko dodatek smakowy. Cechuje się wysoką wartością odżywczą i działaniem wspierającym zdrowie. Zawiera mnóstwo cennych składników, takich jak:
- witamina C (naturalny antyoksydant),
- witaminy z grupy B (wspierają układ nerwowy),
- beta-karoten,
- wapń, żelazo, potas i magnez,
- olejki eteryczne o działaniu przeciwbakteryjnym i poprawiającym trawienie.
Koper zadba o organizm
Zdarza ci się przesadzić ze zbyt dużą porcją obiadu? A może podczas przyjęć nie odmawiasz sobie kolejnych dokładek? W takich sytuacjach warto w diecie uwzględniać koperek, który wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych i łagodzi wzdęcia oraz niestrawność. Ma lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera detoksykację organizmu i usuwanie nadmiaru wody.
Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz flawonoidów wpływa kojąco na układ nerwowy, redukując stres i napięcie. Może się okazać pomocny w ułatwianiu zasypiania. Koper ogrodowy to również jeden ze sposobów na wspieranie odporności oraz promiennego wyglądu i elastyczności skóry. Trzeba jednak pamiętać, że zioło nie jest dodawane do potraw w dużych ilościach, więc sam koperek nie zastąpi odpowiednio zbilansowanej diety.
Zobacz także: Ma więcej białka niż jogurt naturalny, a to nie skyr. Jedz z myślą o zdrowiu jelit i sylwetce
Czy koperek jest dobry na odchudzanie?
Jak zostało już wspomniane, koperek korzystnie działa na trawienie i usuwanie z organizmu nadmiaru wody. Dzięki tym właściwościom szybciej poczujemy się lżej. Zioło jest niskokaloryczne, a do tego poprawia smak dań bez konieczności dodawania soli czy tłuszczu. Dzięki temu posiłki są zdrowsze i nie zamieniają się w tuczące bomby.