Majonez dla brzdąca

Czy dziecko może jeść majonez? Jak zrobić ten domowy?

Gotowy majonez zawiera sporo chemicznych dodatków, m.in. konserwantów.
Gotowy majonez zawiera sporo chemicznych dodatków, m.in. konserwantów. 123RF/PICSEL

Majonez to doskonały w smaku, ale kaloryczny rodzaj zimnego sosu. Jest pysznym dodatkiem do jaj, wędlin i sałatek.

W umiarkowanych ilościach można go podawać dziecku, np. jako dodatek do pasty z ryby lub kanapki z pieczonym mięsem. Ten gotowy zawiera jednak sporo chemicznych dodatków, m.in. konserwantów.

Jeśli chcemy przygotować domowy, potrzebne będzie świeże surowe żółtko, sok z cytryny, sól, odrobina musztardy, dobrej jakości olej oraz... dużo cierpliwości.

Sekret majonezu tkwi w stopniowym ucieraniu żółtka z przyprawami oraz olejem, dodawanym powoli, małymi porcjami.

Jajko trzeba wcześniej sparzyć wrzątkiem, by nie doszło do zakażenia salmonellą.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas