Majonez dla brzdąca

Czy dziecko może jeść majonez? Jak zrobić ten domowy?

Gotowy majonez zawiera sporo chemicznych dodatków, m.in. konserwantów.
Gotowy majonez zawiera sporo chemicznych dodatków, m.in. konserwantów. 123RF/PICSEL

Majonez to doskonały w smaku, ale kaloryczny rodzaj zimnego sosu. Jest pysznym dodatkiem do jaj, wędlin i sałatek.

W umiarkowanych ilościach można go podawać dziecku, np. jako dodatek do pasty z ryby lub kanapki z pieczonym mięsem. Ten gotowy zawiera jednak sporo chemicznych dodatków, m.in. konserwantów.

Jeśli chcemy przygotować domowy, potrzebne będzie świeże surowe żółtko, sok z cytryny, sól, odrobina musztardy, dobrej jakości olej oraz... dużo cierpliwości.

Sekret majonezu tkwi w stopniowym ucieraniu żółtka z przyprawami oraz olejem, dodawanym powoli, małymi porcjami.

Jajko trzeba wcześniej sparzyć wrzątkiem, by nie doszło do zakażenia salmonellą.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas