Majonez dla malca

Nasze dwuletnie dziecko uwielbia majonez. Czy możemy bez obaw dodawać mu go do kanapek? Czy ten domowy jest zdrowszy?

Robiąc majonez w domu, warto zastąpić ocet sokiem z cytryny
Robiąc majonez w domu, warto zastąpić ocet sokiem z cytryny123RF/PICSEL

Majonez to bardzo kaloryczny zimny sos używany jako dodatek do różnych potraw, kanapek, sałatek i surówek.

Ma delikatny smak, bo powstaje z żółtek, oleju oraz niewielkiej ilości dodatków smakowych: soli i octu.

Sztuka przygotowania majonezu polega na połączeniu żółtka i oleju w gęsty, gładki sos o kremowej konsystencji.

Robiąc majonez w domu, warto zastąpić ocet sokiem z cytryny. Jeśli dziecko nie ma skłonności do tycia, może jeść kanapki z dodatkiem majonezu, jednak - jak zawsze - obowiązuje zasada umiarkowanych ilości.

Jedna łyżeczka na kanapkę wystarczy (i to nie co dzień), bo to dodatkowe 50 kcal.

Do takiej przekąski warto dodać także warzywa: ogórka, paprykę lub pomidora.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas