Majonez dla malca
Nasze dwuletnie dziecko uwielbia majonez. Czy możemy bez obaw dodawać mu go do kanapek? Czy ten domowy jest zdrowszy?
Majonez to bardzo kaloryczny zimny sos używany jako dodatek do różnych potraw, kanapek, sałatek i surówek.
Ma delikatny smak, bo powstaje z żółtek, oleju oraz niewielkiej ilości dodatków smakowych: soli i octu.
Sztuka przygotowania majonezu polega na połączeniu żółtka i oleju w gęsty, gładki sos o kremowej konsystencji.
Robiąc majonez w domu, warto zastąpić ocet sokiem z cytryny. Jeśli dziecko nie ma skłonności do tycia, może jeść kanapki z dodatkiem majonezu, jednak - jak zawsze - obowiązuje zasada umiarkowanych ilości.
Jedna łyżeczka na kanapkę wystarczy (i to nie co dzień), bo to dodatkowe 50 kcal.
Do takiej przekąski warto dodać także warzywa: ogórka, paprykę lub pomidora.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka