Majonez z... ciecierzycy albo gotowanych ziemniaków

Jeśli przechodzisz na dietę wegańską albo z jakichś powodów nie możesz jeść jajek, wydawać by się mogło, że o niektórych smakach, np. majonezu, trzeba zapomnieć. Czy jest jakiś zamiennik? Tak, majonez na wodzie z ciecierzycy lub na gotowanych ziemniakach.

Domowy majonez
Domowy majonez123RF/PICSEL

Przepisy na te nietypowe majonezy można znaleźć w książce "Ogniem i dymem", autorstwa Martina Nordina. Na pierwszy ogień nich pójdzie więc ciecierzyca.

W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, gdyż dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Spośród witamin, które zawiera ciecierzyca, należy wymienić: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wit. B6, kwas foliowy, witaminy A i K. Substancje mineralne, jakie znajdziemy w cieciorce, to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. złego cholesterolu, a także obniża ciśnienie krwi. Zawarty w ciecierzycy potas sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne. Spora zawartość żelaza, to dobra wiadomość dla osób walczących z anemią - ciecierzyca może być wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości.

Do przygotowania majonezu z ciecierzycy potrzebujemy: 100 ml wody po ciecierzycy, łyżki musztardy Dijon, łyżki soku z cytryny, łyżeczki soli, szczypty białego pieprzu, 500 ml oleju rzepakowego.

Wszystkie składniki, oprócz oleju, wkładamy do wysokiego kubka i miksujemy na gładko blenderem. Do ubitej masy dolewamy, cieniutkim strumykiem, powoli, olej. Masa będzie gęstnieć, wtedy można końcówkę blendera trzymać nieco wyżej, nie przy samym dnie naczynia. Miksujemy do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą na koniec.

Z kolei majonez na gotowanych ziemniakach przygotujemy z następujących składników: 2 duże, gotowane ziemniaki, 2 łyżki musztardy Dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka soli, szczypta białego pieprzu.

Wszystkie składniku wkładamy do blendera i ubijamy na maksymalnych obrotach przez około półtorej minuty. Gotowe.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas