Majowa botwinka z jajkiem

Ta zupa jest najlepsza ze świeżej botwinki. Smakuje wyśmienicie, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Zupa botwinkowa jest sycąca i smakuje wyśmienicie.
Zupa botwinkowa jest sycąca i smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • pęczek młodej botwiny
  • włoszczyzna
  • 2 jajka na twardo
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • słodka śmietanka
  • czosnek
  • koperek
  • 1/3 puszki drobnej białej fasoli

Sposób przygotowania:

Ugotować włoszczyznę z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać 1 łyżeczkę octu winnego. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodać pokrojoną botwinkę. Gotować razem. Do zupy dodać osączoną fasolę, posiekane jajka, dodać słodką śmietankę. Zupę posypać dużą ilością posiekanego koperku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas