Reklama

Reklama

Makaron na mleku z sosem czereśniowym

Z letniego menu.

Składniki na 4 porcje

- 600 g czereśni,
- 250 ml soku winogronowego,
- szczypta cynamonu,
- 100 g cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- laska wanilii,
- 1 l mleka,
- 250 g makaronu wstążki,
- 40 g krojonych migdałów

Przygotowanie:

Czereśnie wypestkować. Sok winogronowy, cynamon i 25 g cukru zagotować, dodać czereśnie i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody, dodać do wiśni, ponownie zagotować. Przed podaniem kisiel można ogrzać lub serwować na zimno.
Do mleka dodać 75 g cukru, rozciętą laskę wanilii i miąższ wyskrobany z wnętrza wanilii, zagotować. Wrzucić makaron i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu. Migdały pokrojone w słupki uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Makaron serwować z wiśniami w kisielu. Posypać migdałami.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje