Makaron niegrzecznej dziewczyny
Spaghetti alla puttanesca to tradycyjna pasta z intensywnie słonym sosem pomidorowym pełnym kaparów, oliwek, chili i czosnku. Jak tłumaczy Marta Dymek w "Jadłonomi", nazwy - pochodzącej od włoskiego "puttana" - nie wypada tłumaczyć w przyzwoitej książce kucharskiej.
Do przyrządzenia potrawy potrzebne są: 400 g makaronu spaghetti, puszka krojonych pomidorów, pół szklanki czarnych oliwek, ok. 4 cm wypestkowanej papryczki chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki kaparów, kilka łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Posiekaną papryczkę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy na małym ogniu przez 30-60 sekund. Dorzucamy pokrojone w paseczki oliwki i kapary i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz i dalej gotujemy przez 15-20 minut.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do wcześniej przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy z natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Idealne danie na leniwe po południe.