Makaron perfekcyjny

Miękki czy aldente? Jak ugotować perfekcyjny makaron?

Jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd!
Jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd!Picsel123RF/PICSEL

1. Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu.

2. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody.

3. Bez oliwy i przelewania: do wody, w której gotujesz makaron nie dodawaj tłuszczu (wyjątek to makaron do sałatki lub zapiekanki) i nie płucz go po ugotowaniu. Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa osadza się na powierzchni klusek, co utrudnia odpowiednie połączenie się z sosem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas