Makaron ryżowy z kiełkami
Kiełki są niezwykle bogate w składniki odżywcze, dlatego warto dodawać je do potraw.
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego
- pierś z kurczaka
- kilka łodyżek selera naciowego
- por
- opakowanie kiełków fasoli Mung lub soi
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1 Pierś kurczaka opłucz, oczyść, osusz i pokrój na kawałeczki. Posyp ją startym świeżym imbirem, solą, pieprzem, polej sosem sojowym i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
2 Seler naciowy i pora pokrój, usmaż. Dodaj mięso, smaż 15 minut mieszając. Pod koniec dodaj makaron i kiełki. Pozostaw na ogniu kilka minut, cały czas mieszając.