Makaron ryżowy z krewetkami
Makaron zalej wrzątkiem, posól odrobinę i odstaw pod przykryciem na 4-5 minut.
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie ryżowego makaronu (najlepiej wstążki)
- 200 g tygrysich krewetek
- 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
Sposób przygotowania:
Makaron zalej wrzątkiem, posól odrobinę i odstaw pod przykryciem na 4-5 minut. W tym czasie napęcznieje i będzie gotowy do jedzenia. Na patelni rozgrzej dobrze olej i wrzuć do niego krewetki - smaż krótko, po minucie z każdej strony. Dodaj poszatkowane drobno papryki i duś ok. 3 minuty. Potem dopraw sosem sojowym i dodaj poszatkowany szczypiorek, a następnie odsączony wcześniej na sicie makaron. Całość dobrze wymieszaj tak, by nitki makaronu zebrały cały płyn z krewetek i warzyw. Jeśli jest go za mało, dodaj odrobinę wody i sosu sojowego. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj też papryczkę chili.