Makaron śmietankowy z brokułem
Danie tak proste, że przygotuje je nawet dziecko
Składniki:
- opakowanie makaronu wstążki pełnoziarniste (lub inny rodzaj, w zależności od upodobań)
- połowa brokuła
- 2 żółtka
- 250 ml gęstej śmietany 18-proc.
- 20 dag żółtego sera
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Odcedź. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczach. Śmietanę dokładnie wymieszaj z żółtkami, dodaj ser, wlej mleko, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Patelnię rozgrzej, wlej sos, podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź, rozłóż na talerzach, polej sosem i dodaj brokuły.