Reklama

Reklama

Makaron śmietankowy z brokułem

Danie tak proste, że przygotuje je nawet dziecko

Składniki:

  • opakowanie makaronu wstążki pełnoziarniste (lub inny rodzaj, w zależności od upodobań)
  • połowa brokuła
  • 2 żółtka
  • 250 ml gęstej śmietany 18-proc.
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Odcedź. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczach. Śmietanę dokładnie wymieszaj z żółtkami, dodaj ser, wlej mleko, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Patelnię rozgrzej, wlej sos, podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź, rozłóż na talerzach, polej sosem i dodaj brokuły.


Dowiedz się więcej na temat: ser | makaron | danie | przepis | brokuły

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje