Makaron w czterech kolorach
Tym zaskoczysz gości!
Przepis na ciasto podstawowe
1. Wymieszaj 15 dag mąki, 1 łyżeczkę soli i 15 dag kaszy manny.
2. Wbij 3 jajka. Dodaj 2-3 łyżki oleju i wybrany barwnik. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Placek potnij na makaron o dowolnym kształcie.
Żółty:
Zagotuj 2-3 łyżki wody z 1 op. szafranu (ok. 0,1 g), ew. 1 łyżeczką kurkumy. Zdejmij z ognia, wystudź. Potem wymieszaj z jajkami oraz olejem. Dolej do sypkich składników i zagnieć ciasto.
Zielony:
Opłucz 10 dag natki oraz tyle samo bazylii. Oderwij listki od gałązek i posiekaj. Zioła wymieszaj z olejem i jajkami. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj ją do pozostałych składników i zagnieć.
Czerwony:
Do garnka wlej 100 ml soku z czerwonych buraków. Gotuj, aż pozostaną 3 łyżki płynu. Wystudź go i połącz z olejem oraz jajkami. Dodaj do sypkich składników i zagnieć.
Brązowy:
2 jajka roztrzep z olejem oraz 3 łyżkami ciemnego octu balsamicznego. Wlej do sypkich składników (1/2 mąki pszennej możesz zastąpić mąką gryczaną). Zagnieć.