Makaron w nowej odsłonie
Jemy go najczęściej z sosem pomidorowym, w wersji słonej. Dziś makaron w zupełnie innym wydaniu. Gwarantujemy, że w mig zniknie z talerza!
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy co najmniej na godzinę. Makaron gotujemy, pilnując, by się nie rozgotował. Wersja al dente (makaron po ugotowaniu jest jędrny i stawia lekki opór zębom) będzie optymalna.
W tym czasie na dużą suchą patelnie wsypujemy umyte i pokrojone w średniej wielkości kostki jabłko. Obsypujemy je obficie cynamonem i dusimy chwilę pod przykryciem. Woda nie jest konieczna. Jeśli faktycznie użyjemy soczystego jabłka, jego naturalne soki wystarczą. Do podduszonego jabłka dodajemy rozdrobniony biały ser, rodzynki (po odlaniu wody), wiórki, sezam, czarnuszkę i słonecznik.
Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut, a później jeszcze chwilę już bez pokrywki. Ugotowany makaron przekładamy na patelnie. Mieszamy wszystkie składniki i gotowe danie serwujemy w kolorowych miseczkach.