Makaron w sosie podgrzybkowym
Proste i sycące danie
Składniki:
- 40 dag makaronu
- 50 dag podgrzybków
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki
- 5 łyżek startego żółtego sera
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyść, ewentualnie szybko opłucz je, osusz. Podgrzybki potnij w cienkie plasterki. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż grzyby i duś do miękkości. Pod koniec domieszaj śmietanę.
W garnku zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku włóż wstążki. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj makaron jeszcze około 8 minut.
Sos grzybowy przypraw solą i pieprzem. Makaron odcedź, osącz, wymieszaj z sosem. Posyp serem.