Makaron w sosie podgrzybkowym

Proste i sycące danie

Makaron posyp startym serem
Makaron posyp startym serem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag makaronu
  • 50 dag podgrzybków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyść, ewentualnie szybko opłucz je, osusz. Podgrzybki potnij w cienkie plasterki. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż grzyby i duś do miękkości. Pod koniec domieszaj śmietanę.

W garnku zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku włóż wstążki. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj makaron jeszcze około 8 minut.

Sos grzybowy przypraw solą i pieprzem. Makaron odcedź, osącz, wymieszaj z sosem. Posyp serem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas