Reklama

Reklama

Makaron w stylu włoskim

Bardzo szybki obiad lub sycąca kolacja w wersji na gorąco. Spaghetti carbonara w lekko uproszczonej wersji zasmakuje miłośnikom włoskiej kuchni i zaspokoi każdy głód.

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku (ewentualne szynki)
  • 100 ml śmietanki 18 lub 32 proc.
  • 100 g startego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • pół garści posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
  • sól, pieprz

1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu.

2.  Jajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy śmietankę i starty ser, doprawiamy, mieszamy do czasu uzyskania możliwie jednolitej konsystencji.

3. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ognia.

4. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość.

5. Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje