Makaron w stylu włoskim
Bardzo szybki obiad lub sycąca kolacja w wersji na gorąco. Spaghetti carbonara w lekko uproszczonej wersji zasmakuje miłośnikom włoskiej kuchni i zaspokoi każdy głód.

Składniki
- 2 jajka
- 200 g makaronu spaghetti
- 100 g wędzonego boczku (ewentualne szynki)
- 100 ml śmietanki 18 lub 32 proc.
- 100 g startego żółtego sera
- ząbek czosnku
- pół garści posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
- sól, pieprz
1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu.2. Jajka wbijamy do miseczki, łączymy białko z żółtkiem, dodajemy śmietankę i starty ser, doprawiamy, mieszamy do czasu uzyskania możliwie jednolitej konsystencji.3. Czosnek przeciskamy przez praskę, mięso kroimy w paseczki, podsmażamy razem na oliwie do lekkiego zrumienienia, zdejmujemy z ognia.4. Na patelnię z usmażonym czosnkiem i mięsem wykładamy ugotowany makaron dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy kilka minut często mieszając całość.5. Zdejmujemy patelnię z ognia, polewamy jej zawartość przygotowaną masą serowo-jajeczną, mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki.