Makaron wstążki z cytrynowo-serowym sosem
Zaaranżowany na szybko, ale smaczny obiad? Odpowiedź jest jedna: makaron. Jeśli podamy go ze smacznym sosem, możemy go zaserwować niezapowiedzianym gościom i... zachwycić ich.
Do naszego dania proponujemy wybrać makaron wstążki. Sos przygotujemy m.in. z sera i cytryn.
Do przygotowania dania potrzebujemy: 500 g makaronu wstążki, 2 cytryny, 30 ml tłustej śmietany, 125 g twardego sera typu gruyere, 30 g tartego parmezanu, gałązkę estragonu, sól i pieprz, szczyptę tartej gałki muszkatołowej.
Najpierw przygotowujemy sos. Myjemy dokładnie cytryny, ścieramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok. Ser trzemy na tarce.
W małym rondlu podgrzewamy śmietanę. Wrzucamy gałązkę estragonu, sery, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pozostawiamy na małym ogniu przez 2 minuty, a potem trzymamy sos w cieple.
W tym czasie gotujemy makaron w dużej ilości posolonego wrzątku. Odcedzamy. Ugotowany makaron wkładamy do dużego naczynia, np. salaterki. Polewamy sosem, mieszamy i natychmiast podajemy. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras