Reklama

Reklama

Makaron z bakłażanem, pomidorami i mięsem mielonym

Obiad w 45 minut.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 g pomidorów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • pieprz
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • opakowanie pomidorów krojonych (500 g)
  • 400 g makaronu (np. spaghetti)
  • 100 g żółtego sera
  • 6 łodyżek bazylii
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Bakłażana pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić na 20 minut. Cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przesmażyć mięso mielone, dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, przesmażyć. Dodać pomidory (świeże i z puszki), zagotować. Gotować 8 minut

Reklama

3. Kawałki bakłażana osuszyć papierowymi ręcznikami, dodać do pozostałych składników i gotować dalsze 12 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć listki bazylii pokroić.

4. Makaron odcedzić. Ser dodać do sosu (jedną łyżkę sera odłożyć do dekoracji).  Makaron dodać do sosu, podgrzewać krótką chwilę, dodać bazylię. Dekorować listkami bazylii, posypać tartym serem


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy