Makaron z bakłażanem, pomidorami i mięsem mielonym
Obiad w 45 minut.

Składniki:
- 1 bakłażan
- sól
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 600 g pomidorów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mieszanego mięsa mielonego
- pieprz
- łyżka przecieru pomidorowego
- opakowanie pomidorów krojonych (500 g)
- 400 g makaronu (np. spaghetti)
- 100 g żółtego sera
- 6 łodyżek bazylii
- szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Bakłażana pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić na 20 minut. Cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przesmażyć mięso mielone, dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, przesmażyć. Dodać pomidory (świeże i z puszki), zagotować. Gotować 8 minut
3. Kawałki bakłażana osuszyć papierowymi ręcznikami, dodać do pozostałych składników i gotować dalsze 12 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć listki bazylii pokroić.
4. Makaron odcedzić. Ser dodać do sosu (jedną łyżkę sera odłożyć do dekoracji). Makaron dodać do sosu, podgrzewać krótką chwilę, dodać bazylię. Dekorować listkami bazylii, posypać tartym serem