Makaron z brokułami
Szukasz inspiracji na szybki i pełnowartościowy posiłek dla rodziny? Oto przepis na pyszne danie, które nie zajmie ci dużo czasu.

Składniki
- 1 brokuł
- makaron np. fettuccine (grube paski, które pasują do każdego rodzaju sosów)
- świeża bazylia
- 5 g parmezanu
- serek wiejski 200 g
- 2 łyżki konserwowanych kaparów
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie: Zagotuj w garnku wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej al dente).
Pod bieżącą wodą opłucz różyczki brokuła i wrzuć do wrzątku. Gotuj około 5 minut (możesz także ugotować warzywo na parze, wtedy zachowa więcej wartości odżywczych). Listki bazylii opłucz pod wodą i posiekaj. Kapary pokrój na kawałeczki. Zarówno bazylię, jak i kapary wymieszaj na gładką masę z serkiem wiejskim. Na koniec dodaj zmielony biały pieprz oraz odrobinę soli (do smaku).
Do miski wrzuć ugotowany makaron, brokuł i masę z sera z bazylią oraz kaparami. Delikatnie wymieszaj. Do miseczek nałóż porcje makaronu. Na koniec dodaj do dania parmezan.
Warto zainwestować i kupić prawdziwy parmezan włoski, wtedy posiłek nabierze wyrafinowanego smaku.