Makaron z brokułami
Taki obiad zrobisz szybko i bez wysiłku. Będzie smakował całej rodzinie.

Składniki
- makaron typu orecchiette
- brokuł
- sól, pieprz i papryka słodka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki oleju
- garść orzechów włoskich
- 10 dag parmezanu
Brokuł opłucz i podziel na różyczki lub pokrój. Czosnek posiekaj, orzechy rozkrusz, a parmezan zetrzyj na wiórki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Cztery minuty przed końcem gotowania dodaj brokuł. Odcedź, zostawiając pół szklanki wody z gotowania. Do głębokiego rondla wlej olej i zeszklij czosnek. Dodaj wodę z makaronu i śmietankę.
Dopraw solą, pieprzem i papryką. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wrzuć makaron, orzechy i starty parmezan.
Całość delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło.