Makaron z dorszem
Przepis na pyszną zapiekankę
Składniki
- 25 dag makaronu np. wstążka ząbkowana
- 1/2 kg filetów z dorsza
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 10 dag żółtego sera
- pęczek koperku
- 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki przyprawy maggi
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rybę umyj, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną rybę odstaw na 10 minut, obtocz w mące i usmaż na oleju na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z posiekanym koperkiem. W natłuszczonym i wysypanym bułką tartą żaroodpornym naczyniu układaj kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Całość zalej śmietaną z maggi.
Piecz 20 minut w temp. 180°C.