Reklama

Reklama

Makaron z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi

Takie dania jeszcze nie próbowałaś!

Czas przyrządzenia: 20 minut

Składniki

  • Makaron pióra 1 opakowanie (np. Lubella)
  • comber jeleni lub sarni 500g
  • suszone borowiki 50g
  • cebula 1 sztuka
  • tymianek 1/2 pęczka
  • wędzone śliwki 100g
  • Ciemny sos uniwersalny np. Łowicz 1/2 słoiczka
  • czerwone wino 100 ml
  • masło 40g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Na pierwszy ogień...

Reklama

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie...

Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował. Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz. Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem.

Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje