Makaron z jagodami (po 2. roku)
W lecie nic bardziej nie smakuje niż makaron z jagodami. Taki obiad zrobisz szybko i bez wysiłku. Maluchy zjedzą z przyjemnością, a dorosłym przypomni się smak dzieciństwa.
Składnik:
● 2-3 łyżki makaronu, np. typu świderki
● 1/3 szklanki czarnych jagód
● 1-2 łyżki białego sera
● 1-2 łyżeczki śmietanki ● 2-3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj tak, by był miękki, i osącz na sitku. 2. Owoce przebierz i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą.
3. Przygotowane jagody zmiksuj z serem, śmietaną i cukrem tak, by powstała gładka masa. Możesz dodać do smaku odrobinę wanilii.
4. Ciepły makaron przełóż do miseczki i obficie polej jagodową polewą. 5. Danie udekoruj kilkoma całymi jagodami.