Makaron z kalarepką

Polecamy oryginalny makaron z kalarepką. Świetny dla dorosłych i dla dzieci.

Pyszny makaron z kalarepką
Pyszny makaron z kalarepką123RF/PICSEL

Składniki

  • Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych
  • 250 g makaronu wstążki
  • sól
  • 500 g kalarepki
  • 200 g wieprzowiny
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria

Przygotowanie

Czas przygotowania: 35 minutRazem około 1655 kcal, 84 g białka,47 g tłuszczu, 225 g węglowodanów1. W osolonej wodzie gotujemy al dente makaron zgodnie z załączoną na opakowaniu instrukcją, a następnie odlewamy.

2. Kalarepkę myjemy. Odłamujemy delikatne listki od gałązek i kroimy w cienkie paski. Bulwę obieramy tylko wtedy, gdy skórka jest gruba. Poza tym kroimy kalarepkę na plastry o grubości 1 cm,a te w kostkę.

3. Wieprzowinę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, przez 1-2 minuty obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron, wyjmujemy je i zawijamy w folię aluminiową.

4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę kalarepkę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podlewamy sokiem jabłkowym, przykrywamy i dusimy około 8 minut.

5. Wrzucamy pokrojone listki kalarepki i mięso, dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy makaron i mieszamy z sosem.

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dziecięce menu dla całej rodziny
Dziecięce menu dla całej rodzinymateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas