Makaron z kalarepką
Polecamy oryginalny makaron z kalarepką. Świetny dla dorosłych i dla dzieci.
Składniki
- Porcja dla dwójki dzieci i dwóch osób dorosłych
- 250 g makaronu wstążki
- sól
- 500 g kalarepki
- 200 g wieprzowiny
- pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 200 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Czas przygotowania: 35 minutRazem około 1655 kcal, 84 g białka,47 g tłuszczu, 225 g węglowodanów1. W osolonej wodzie gotujemy al dente makaron zgodnie z załączoną na opakowaniu instrukcją, a następnie odlewamy.
2. Kalarepkę myjemy. Odłamujemy delikatne listki od gałązek i kroimy w cienkie paski. Bulwę obieramy tylko wtedy, gdy skórka jest gruba. Poza tym kroimy kalarepkę na plastry o grubości 1 cm,a te w kostkę.
3. Wieprzowinę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, przez 1-2 minuty obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron, wyjmujemy je i zawijamy w folię aluminiową.
4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę kalarepkę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podlewamy sokiem jabłkowym, przykrywamy i dusimy około 8 minut.
5. Wrzucamy pokrojone listki kalarepki i mięso, dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy makaron i mieszamy z sosem.
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny