Makaron z kurczakiem

To danie zawsze się sprawdza!

Makaron z kurczakiem i papryką
Makaron z kurczakiem i papryką123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 4 kolorowe papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 40 dag makaronu (np. grube pióra)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Filety z kurczaka opłucz, osusz. Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na bok.

2. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki opłucz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż mięso i smaż je po 4 minuty z każdej strony. W tym czasie makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj ok. 8 minut.

3. Natkę posiekaj. Mięso zdejmij z patelni, pokrój w grubą kostkę. Na tym samym tłuszczu smaż paprykę przez 5 minut. Przypraw ją solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszaj z natką i kurczakiem.

4. Makaron odcedź, osącz, połącz ze składnikami z patelni. Wyłóż na talerze. Gotowe danie udekoruj np. gałązkami natki.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas