Makaron z kurczakiem
To danie zawsze się sprawdza!
Składniki:
- 50 dag filetów z piersi kurczaka
- 4 kolorowe papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 40 dag makaronu (np. grube pióra)
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka opłucz, osusz. Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na bok.
2. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki opłucz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż mięso i smaż je po 4 minuty z każdej strony. W tym czasie makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj ok. 8 minut.
3. Natkę posiekaj. Mięso zdejmij z patelni, pokrój w grubą kostkę. Na tym samym tłuszczu smaż paprykę przez 5 minut. Przypraw ją solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszaj z natką i kurczakiem.
4. Makaron odcedź, osącz, połącz ze składnikami z patelni. Wyłóż na talerze. Gotowe danie udekoruj np. gałązkami natki.