Makaron z marchwi. Idealna przekąska na jesień!

Marchwi nikomu nie trzeba przedstawiać, bo chyba nie ma osoby, która by jej nie chrupała na surowo! To słodkie warzywo ma tyle kulinarnych właściwości, że niełatwo zliczyć i wszystkie zapamiętać! W Portugalii oficjalnie ma status owocu! Dlaczego? Wszystko przez fakt, że jest marchew jest prymarnym składnikiem... dżemu! Jeśli jednak gustujemy w wytrawnych smakach, to makaron z marchwi, który dziś chcemy przedstawić, to obowiązkowa propozycja dla wszystkich miłośników jesieni. Jak przygotować makaron z marchwi? Przekonajmy się!

Makaron z marchwi to świetny dodatek do dań głównych, ale także idealna przekąska
Makaron z marchwi to świetny dodatek do dań głównych, ale także idealna przekąska123RF/PICSEL

Makaron z marchwi: Banalny przepis!

Nie masz czasu na wyczarowanie przekąski? Brak ci chęci do przygotowania zdrowego i smacznego dodatku do głównego dania? Makaron z marchwi jest idealnym pomysłem! Wystarczy świeży korzeń słodkiego warzywa oraz obieraczka do warzyw. Jak przygotować podstawowy składnik? Marchew należy obrać, a później za pomocą obieraczki tworzyć długie, cienkie paski. Makaron jest praktycznie gotowy, ale teraz czas na dodatki, które sprawią, że taka wersja warzywa wyniesie kubki smakowe pod obłoki!

Frytki z marchewkiInteria Kulinaria

Makaron z marchwi: Dobierz przyprawy

Kluczem do przygotowania makaronu z marchwi są dodatki. Możliwości ich użycia są nieograniczone! Miłośnicy nieco delikatniejszych doznań mogą dodawać szczyptę (bądź dwie!) łagodnej papryki, imbiru, a nawet cynamonu. Jeśli wolimy bardziej wytrawną wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać granulowany czosnek, ostrzejszą lub wędzoną paprykę w proszku, a także rozmaryn! Oczywiście, nie wolno zapominać o soli, ale w minimalnej ilości tak, aby był wyłącznie nośnikiem smaku.

Makaron z marchwi: Podgrzej na patelni

Nie masz obieraczki? Marchew zetrzyj na tarce!
Nie masz obieraczki? Marchew zetrzyj na tarce!123RF/PICSEL

Aby makaron z marchwi był smaczną przekąską albo dodatkiem do innych dań, wystarczy podsmażyć go do miękkości na odrobinie oleju rzepakowego lub na niewielkiej ilości masła. Jeśli wybieramy ten drugi rodzaj tłuszczu, należy pamiętać, aby smażenie odbywało się na niewielkiej temperaturze oraz było krótkotrwałe! Makaron jest gotowy wtedy, gdy marchew jest miękka.

Dlaczego warto sięgnąć po makaron z marchwi?

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów: likopenu, luteiny oraz beta-karotenu. Ta ostatnia substancja przekształcana jest w organizmie w witaminę A, która korzystnie działa na kondycję skóry - ułatwia jej regenerację, opóźnia procesy starzenia, a także wspiera wzrok. Nie inaczej jest z luteiną, ponieważ to właśnie ona zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie. Natomiast likopen najlepiej oddziałuje na serce i układ krążenia - normalizuje jego pracę, a także zapobiega skokom ciśnienia i zapobiega nadmiernemu poziomowi cholesterolu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas