Makaron z morelami

Makaron i morele? Dlaczego nie?

Morele i makaron - rzadko spotykany duet
Morele i makaron - rzadko spotykany duet123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag rodzynek
  • 40 dag makaronu (najlepsze będą szerokie wstążki)
  • 15 dag masła
  • 10 dag bułki tartej
  • 7 dag cukru pudru
  • 40 dag dojrzałych moreli
  • sól

Przygotowanie:

1. Rodzynki przebierz, wsyp do miseczki i zalej letnią wodą. Odstaw na około 10 minut do namoczenia.

2. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia.

3. Na rozgrzaną patelnię włóż 10 dag masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Mieszając, ogrzewaj, aż do zrumienienia. Patelnię zdejmij z ognia. Do bułki tartej wsyp cukier puder. Wymieszaj całość, odstaw do schłodzenia.

4. Morele opłucz starannie pod bieżącą wodą. Pokrój na połówki, odrzucając pestki. Następnie każdą połówkę podziel na ćwiartki.

5. W dużym rondlu roztop pozostałe masło. Wrzuć morele, smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj osączone rodzynki i makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze. Makaron podawaj posypany podsmażoną bułką tartą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas