Makaron z morelami
Makaron i morele? Dlaczego nie?
Składniki:
- 10 dag rodzynek
- 40 dag makaronu (najlepsze będą szerokie wstążki)
- 15 dag masła
- 10 dag bułki tartej
- 7 dag cukru pudru
- 40 dag dojrzałych moreli
- sól
Przygotowanie:
1. Rodzynki przebierz, wsyp do miseczki i zalej letnią wodą. Odstaw na około 10 minut do namoczenia.
2. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź go na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia.
3. Na rozgrzaną patelnię włóż 10 dag masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp bułkę tartą. Mieszając, ogrzewaj, aż do zrumienienia. Patelnię zdejmij z ognia. Do bułki tartej wsyp cukier puder. Wymieszaj całość, odstaw do schłodzenia.
4. Morele opłucz starannie pod bieżącą wodą. Pokrój na połówki, odrzucając pestki. Następnie każdą połówkę podziel na ćwiartki.
5. W dużym rondlu roztop pozostałe masło. Wrzuć morele, smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj osączone rodzynki i makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze. Makaron podawaj posypany podsmażoną bułką tartą.