Makaron z pesto z bazylii
Makaron z pesto z bazylii uwodzi nie tylko zapachem, ale i smakiem. Włoski sos, którego podstawą jest bazylia, to najlepsze dopełnienie makaronu. Makaron z pesto z bazylii pozwoli ci zasmakować włoskiego słońca! Poznaj nasz przepis!

Składniki
- 2 szklanki świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 50 g sera pecorino
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta młotkowanego pieprzu
- 200 g makaronu spaghetti
Makaron z pesto z bazylii - przygotowanie
1. Orzeszki umieścić na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu na złoto około 2 minuty.
2. W kielichu blendera zmiksować liście bazylii, starty ser pecorino, prażone orzechy, czosnek, sól i pieprz. W trakcie miksowania dodać oliwę i dalej miksować.
3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Ciepły makaron wymieszać z pesto, podawać z serem pecorino i świeżymi listkami bazylii.
Sprawdź też inne nasze przepisy na pyszne dania:
Zobacz również: