Reklama

Reklama

Makaron z pesto z bazylii

Makaron z pesto z bazylii uwodzi nie tylko zapachem, ale i smakiem. Włoski sos, którego podstawą jest bazylia, to najlepsze dopełnienie makaronu. Makaron z pesto z bazylii pozwoli ci zasmakować włoskiego słońca! Poznaj nasz przepis!

Składniki

  • 2 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 50 g sera pecorino
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta młotkowanego pieprzu
  • 200 g makaronu spaghetti

Makaron z pesto z bazylii - przygotowanie

1. Orzeszki umieścić na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu na złoto około 2 minuty.

2. W kielichu blendera zmiksować liście bazylii, starty ser pecorino, prażone orzechy, czosnek, sól i pieprz. W trakcie miksowania dodać oliwę i dalej miksować.

3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Ciepły makaron wymieszać z pesto, podawać z serem pecorino i świeżymi listkami bazylii.

Sprawdź też inne nasze przepisy na pyszne dania:

Makaron z kalafiorem

Reklama

Makaron z brokułami

Makaron z tuńczykiem

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Makaron z pesto z bazylii | makarony | pesto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje