Składniki na 4 porcje: - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 150 g marchewki, - 1 pomidor, - 2 łyżki oleju, - 500 g mieszanego mięsa mielonego, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki białego octu winnego, - 2 łyżeczki miodu, - szczypta cukru, - łyżeczka ostrej musztardy, - 2 łyżeczki sosu Worcester, - 2 łyżeczki bulionu instant, - 250 g makaronu wstążki, - sól, - pęczek bazylii, - łyżka ciemnej bazy do sosów, - czarny pieprz, - 2 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Cebulę, czosnek, pomidory i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso mielone, dodać cebulę i czosnek. Wmieszać koncentrat pomidorowy i stopniowo dodawać ocet, miód, cukier, musztardę i sos Worcester. Dolać 500 ml wody, zagotować, wmieszać bulion. Dodać marchewkę i pomidory i na słabym ogniu gotować 15 minut. Makaron gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Bazylię pokroić w paski. Bazę do sosów wmieszać do mięsa i gotować jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Makaron odcedzić, podawać z sosem. Dekorować parmezanem i listkami bazylii. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal4 Porcji