Składniki: - 1 paczkę makaronu pene, - 1 pęczek bazylii, - 1/2 pęczka natki pietruszki, - 3 ząbki czosnku, - 1/2 szklanki tartego parmezanu, - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - sól, pieprz, - 1/2 szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy. Bazylię i pietruszkę oczyścić, umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i pokroić. Do blendera włożyć zioła, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę i włożyć sos (ilość zależy od smaku danej osoby). Gotować do lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 5 osób. Kalkulator kalorii Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!