Makaron z suszonymi pomidorami w sosie feta

Makaron pełnoziarnisty – to bogactwo witamin z grupy B i błonnika usprawniającego pracę jelit i zapobiegającego zaparciom. Zawarte w produktach pełnoziarnistych węglowodany złożone są trawione powoli, dzięki czemu na długo dają energię i uczucie sytości w odróżnieniu od rozgotowanych białych makaronów - pisze w swojej książce M. Makarowska "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży". Oto przepis, który poleca.

Taki makaron jest zdrowszy i zawiera mniej kalorii.
Taki makaron jest zdrowszy i zawiera mniej kalorii. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego,
  • ząbek czosnku,
  • 5 suszony pomidorów w zalewie z oliwy,
  • 1/3 kostki sera feta pasteryzowanego (30 g),
  • 2 łyżki liści świeżej bazylii,
  • 2 łyżki nasion uprażonego na suchej patelni słonecznika
  • sól morska, pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju. W miseczce wymieszaj składniki sosu: jogurt, pokrojone suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, pokruszoną fetę, posiekaną bazylię. Dopraw do smaku. Polej sosem ciepły makaron i posyp pestkami słonecznika.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas