Makaron z suszonymi pomidorami w sosie feta
Makaron pełnoziarnisty – to bogactwo witamin z grupy B i błonnika usprawniającego pracę jelit i zapobiegającego zaparciom. Zawarte w produktach pełnoziarnistych węglowodany złożone są trawione powoli, dzięki czemu na długo dają energię i uczucie sytości w odróżnieniu od rozgotowanych białych makaronów - pisze w swojej książce M. Makarowska "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży". Oto przepis, który poleca.
Składniki:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego,
- 100 g gęstego jogurtu greckiego,
- ząbek czosnku,
- 5 suszony pomidorów w zalewie z oliwy,
- 1/3 kostki sera feta pasteryzowanego (30 g),
- 2 łyżki liści świeżej bazylii,
- 2 łyżki nasion uprażonego na suchej patelni słonecznika
- sól morska, pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie z łyżeczką oleju. W miseczce wymieszaj składniki sosu: jogurt, pokrojone suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, pokruszoną fetę, posiekaną bazylię. Dopraw do smaku. Polej sosem ciepły makaron i posyp pestkami słonecznika.