Makaron z szynką i pomidorami
Sycący obiad w włoskim stylu.

Składniki
- 375 g makaronu, np. linguine,
- tagliatelle
- 1/4 szklanki orzechów (piniowych, włoskich)
- 250 g szynki (bez tłuszczu)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- po garści rukoli i bazylii
- 250 g (kulka) mozzarelli
- sos
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Sposób przygotowania
1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. 2. Rozgrzej patelnię i upraż na małym ogniu orzechy (2 minuty). Jeśli używasz orzechów włoskich, wcześniej posiekaj je. Uprażone, zdejmij szybko z patelni. 3. Połowę szynki pokrój w cienkie plasterki, resztę w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią wędlinę. Podsmaż ją na dużym ogniu, mieszając (2 minuty). Przełóż na ręcznik papierowy i odsącz tłuszcz. 4. Połącz składniki sosu i dokładnie je wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 5. Przełóż gorący makaron do dużej miski. Wrzuć szynkę, pomidorki koktajlowe, orzechy, rukolę i bazylię. Polej sosem i wymieszaj. Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij w małe kawałki. Ułóż je na wierzchu dania.