Makaron z szynką i pomidorami
Sycący obiad w włoskim stylu.
Sposób przygotowania
1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wrzuć z powrotem do garnka.
2. Rozgrzej patelnię i upraż na małym ogniu orzechy (2 minuty). Jeśli używasz orzechów włoskich, wcześniej posiekaj je. Uprażone, zdejmij szybko z patelni.
3. Połowę szynki pokrój w cienkie plasterki, resztę w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią wędlinę. Podsmaż ją na dużym ogniu, mieszając (2 minuty). Przełóż na ręcznik papierowy i odsącz tłuszcz.
4. Połącz składniki sosu i dokładnie je wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Przełóż gorący makaron do dużej miski. Wrzuć szynkę, pomidorki koktajlowe, orzechy, rukolę i bazylię. Polej sosem i wymieszaj. Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij w małe kawałki. Ułóż je na wierzchu dania.