Makaron z truskawkami
Ulubione danie ze szkolnej stołówki, kolonijny hit, ulubione danie większości dzieci, na które czekają cały rok. Powstaje dosłownie w mgnieniu oka, do tego - tanim kosztem.

Składniki
- 500 g makaronu (świderki, wstążki, itp.)
- kostka twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 500 g truskawek
- ewentualnie cukier puder
2
1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, gdy się gotuje, rozgniatamy widelcem twaróg. Truskawki kroimy w drobne cząsteczki.
2. Na talerze wykładamy ugotowany i odcedzony makaron, posypujemy go twarogiem, mieszamy, część truskawek blendujemy ze śmietaną tworząc sos, którym polewamy danie, pozostałe truskawki układamy na wierzchu. Całość można dosłodzić cukrem pudrem.