Reklama

Reklama

Makaron zapiekany z brokułami pod serową pierzynką

Makaron kochają nie tylko Włosi. Często również gości on na talerzach Polaków, a ten zapiekany z dodatkiem warzyw i sera robi furorę. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad!

Składniki

  • makaron typu penne
  • mrożony brokuł
  • sól, pieprz i papryka słodka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju
  • garść orzechów włoskich
  • 30 dag parmezanu

Zamrożony brokuł opłucz ugotuj al dente. Czosnek posiekaj, orzechy rozkrusz, a parmezan zetrzyj na wiórki.  

Makaron ugotuj w osolonej wodzie  al dente. Odcedź, zostawiając pół szklanki wody z gotowania. Do głębokiego rondla wlej olej i zeszklij czosnek. Dodaj wodę z makaronu i śmietankę. Dodaj makaron, orzechy, brokuł i pomidorki koktajlowe. Zamieszaj i przełóż wszystko do szklanego naczynia żaroodpornego. 

Posyp wierzch startym parmezanem i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut. 

***
Zobacz również: 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka makaronowa | obiad | brokuł

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy