Makaron zapiekany z brokułami pod serową pierzynką
Makaron kochają nie tylko Włosi. Często również gości on na talerzach Polaków, a ten zapiekany z dodatkiem warzyw i sera robi furorę. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad!

Składniki
- makaron typu penne
- mrożony brokuł
- sól, pieprz i papryka słodka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 150 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki oleju
- garść orzechów włoskich
- 30 dag parmezanu
Zamrożony brokuł opłucz ugotuj al dente. Czosnek posiekaj, orzechy rozkrusz, a parmezan zetrzyj na wiórki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź, zostawiając pół szklanki wody z gotowania. Do głębokiego rondla wlej olej i zeszklij czosnek. Dodaj wodę z makaronu i śmietankę. Dodaj makaron, orzechy, brokuł i pomidorki koktajlowe. Zamieszaj i przełóż wszystko do szklanego naczynia żaroodpornego.
Posyp wierzch startym parmezanem i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut.
***Zobacz również: Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>