Makaron ze szpinakiem

Możesz podać go z jajkiem sadzonym!

Z jajkiem czy bez?
Z jajkiem czy bez?123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag makaronu spaghetti (ew. kokardki lub kapelusze) suchego
  • pęczek świeżego szpinaku
  • duża czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • olej
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:1. Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz na sitku.2 Szpinak przebierz, obetnij twarde ogonki, liście starannie umyj i osącz, potem grubo posiekaj.3 Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Czosnek obierz, rozetrzyj na miazgę, dodaj do cebuli. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szpinak, duś do czasu, aż woda odparuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw.4 Na oleju usmaż jajka sadzone. Makaron wrzuć do szpinaku, wymieszaj, podgrzej. Wyłóż na talerze porcje szpinaku z makaronem, na wierzchu połóż po jajku.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas