Makaron ze szpinakiem
Możesz podać go z jajkiem sadzonym!
Składniki:
- 10 dag makaronu spaghetti (ew. kokardki lub kapelusze) suchego
- pęczek świeżego szpinaku
- duża czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- 3 łyżki startego sera żółtego
- olej
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:1. Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz na sitku.2 Szpinak przebierz, obetnij twarde ogonki, liście starannie umyj i osącz, potem grubo posiekaj.3 Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Czosnek obierz, rozetrzyj na miazgę, dodaj do cebuli. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szpinak, duś do czasu, aż woda odparuje. Spróbuj i ewentualnie dopraw.4 Na oleju usmaż jajka sadzone. Makaron wrzuć do szpinaku, wymieszaj, podgrzej. Wyłóż na talerze porcje szpinaku z makaronem, na wierzchu połóż po jajku.