Składniki na 4 porcje: - 1/2 paczki makaronu rurki, - 30 dag szpinaku, - 15 dag sera rokpol, - 1/2 kubka śmietany, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oliwy. Przyrządzanie: Szpinak umyć, oderwać listki, łodyżki wyrzucić. Liście kilkakrotnie umyć. Rozgnieść czosnek, usmażyć go na oliwie. Dodać szpinak, smażyć, mieszając. Po 5 minutach zdjąć z ognia, dodać pokruszony rokpol, chwilę podusić. Odstawić i zalać śmietaną. Zagotować w dużym garnku wodę, posolić i wlać łyżkę oliwy. Na wrzątek wrzucić makaron, gotować, aż będzie miękki. Odcedzić. Rozłożyć go na talerzach, polać sosem ze szpinakiem. Posypać utartym serem. 1 porcja - 576 kcal Czas przygotowania: 30 minut