Makaroniki o smaku kokosu i pomarańczy
Aromatyczne makaroniki do popołudniowej herbatki. Brzmi jak podwieczorek u mamusi Muminka? Przygotowanie zajmie ci kwadrans!

Składniki
- 2 pomarańcze
- 2 białka jaj
- 10 dag cukru
- wiórki kokosowe
Umyj owoce i zetrzyj z nich aromatyczną skórkę.
Białko przełóż do miski, dodaj odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i ubijaj, wolno dodając cukier.
Kiedy masa będzie dostatecznie sztywna, dodaj startą skórkę pomarańczy i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj.
Na papier do pieczenia lub matę silikonową położoną na blasze, w odstępach kilkucentymetrowych nakładaj łyżeczką do herbaty "kleksy" z przygotowanej masy. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni, włóż blachę i piecz, aż makaroniki się zezłocą.Podawaj, gdy przestygną.***Zobacz także: