Makaroniki o smaku kokosu i pomarańczy

Aromatyczne makaroniki do popołudniowej herbatki. Brzmi jak podwieczorek u mamusi Muminka? Przygotowanie zajmie ci kwadrans!

Makaroniki z dodatkiem kokosu i pomarańczy
Makaroniki z dodatkiem kokosu i pomarańczy123RF/PICSEL

Umyj owoce i zetrzyj z nich aromatyczną skórkę.

Białko przełóż do miski, dodaj odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i ubijaj, wolno dodając cukier.

Kiedy masa będzie dostatecznie sztywna, dodaj startą skórkę pomarańczy i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj.

Na papier do pieczenia lub matę silikonową położoną na blasze, w odstępach kilkucentymetrowych nakładaj łyżeczką do herbaty "kleksy" z przygotowanej masy. 

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni, włóż blachę i piecz, aż makaroniki się zezłocą.

Podawaj, gdy przestygną.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas