Reklama

Makaroniki o smaku kokosu i pomarańczy

Aromatyczne makaroniki do popołudniowej herbatki. Brzmi jak podwieczorek u mamusi Muminka? Przygotowanie zajmie ci kwadrans!

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 2 białka jaj
  • 10 dag cukru
  • wiórki kokosowe

Umyj owoce i zetrzyj z nich aromatyczną skórkę. 

Białko przełóż do miski, dodaj odrobinę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i ubijaj, wolno dodając cukier. 

Kiedy masa będzie dostatecznie sztywna, dodaj startą skórkę pomarańczy i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj.

Na papier do pieczenia lub matę silikonową położoną na blasze, w odstępach kilkucentymetrowych nakładaj łyżeczką do herbaty "kleksy" z przygotowanej masy. 

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni, włóż blachę i piecz, aż makaroniki się zezłocą.

Podawaj, gdy przestygną.

***

Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaroniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy