Makaronowa fantazja
Filet umyj i osusz. Natrzyj sosem sojowym, rozkrojonym czosnkiem i tymiankiem.

Składniki
na danie:
- 15 dag drobnego makaronu typu ryż, tzw. orzo
- 1 filet z kurczaka
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona papryka
- 15 dag sera typu feta (najlepiej light)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 gałązki świeżej bazylii;
na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 roztarty ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
4
Sposób przygotowania:
1. Filet umyj i osusz. Natrzyj sosem sojowym, rozkrojonym czosnkiem i tymiankiem. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej 3 łyżkami wody, przykryj. Piecz w 180°C przez 50 minut. Gdy mięso ostygnie, pokrój je w kostkę.
2. Makaron wrzuć do lekko osolonego wrzątku, ugotuj, osącz i przelej zimną wodą. Warzywa umyj, pokrój, fetę pokrusz. Składniki dressingu dobrze utrzyj. W dużej misce wymieszaj makaron, mięso, paprykę, pomidorki i fetę. Wstaw do lodówki, by sałatka dobrze się schłodziła.
3. Sałatkę przełóż do salaterki. Udekoruj posiekanymi i całymi listkami bazylii.