Reklama

Reklama

Makaronowa fantazja

Filet umyj i osusz. Natrzyj sosem sojowym, rozkrojonym czosnkiem i tymiankiem.

Czas przyrządzenia: 110 minut
Składniki dla: 4

Składniki na danie:

  • 15 dag drobnego makaronu typu ryż, tzw. orzo
  • 1 filet z kurczaka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 15 dag sera typu feta (najlepiej light)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 gałązki świeżej bazylii;

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Filet umyj i osusz. Natrzyj sosem sojowym, rozkrojonym czosnkiem i tymiankiem. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej 3 łyżkami wody, przykryj. Piecz w 180°C przez 50 minut. Gdy mięso ostygnie, pokrój je w kostkę.

2. Makaron wrzuć do lekko osolonego wrzątku, ugotuj, osącz i przelej zimną wodą. Warzywa umyj, pokrój, fetę pokrusz. Składniki dressingu dobrze utrzyj. W dużej misce wymieszaj makaron, mięso, paprykę, pomidorki i fetę. Wstaw do lodówki, by sałatka dobrze się schłodziła.

Reklama

3. Sałatkę przełóż do salaterki. Udekoruj posiekanymi i całymi listkami bazylii.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje