Reklama

Reklama

Makaronowa fantazja

Proste danie dla miłośników makaronu

Składniki dla: 4 porcji

Składniki - sałatka

  • 1/2 szkl. suchej cieciorki
  • 20 dag makaronu razowego
  • 1/2 bakłażana
  • kilkanaście małych pomidorków
  • 1/2 żółtej papryki
  • sól
  • świeże listki bazylii

Składniki - sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1/4 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • szczypta brązowego
  • cukru
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Dzień wcześniej przepłucz cieciorkę zimną wodą. Zalej ją czystą wodą (3 cm ponad poziom ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki. Zrób sos: papryczkę umyj i oczyść z pestek. Jabłko obierz, oczyść i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wymieszaj z papryczką, cukrem i dużą szczyptą pieprzu. Możesz też dodać kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii. Zalej oliwą, zmiksuj w blenderze. Sos przypraw solą, przełóż do słoiczka, zakręć go i schowaj do lodówki na noc. 

2. Cieciorkę odcedź, zalej 1,5 szkl. wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie - nie może być rozgotowany! Przelej go zimną wodą i ew. wymieszaj z łyżką oliwy. 

3. Bakłażan umyj i pokrój w kostkę. Zgrilluj na suchej patelni i wymieszaj z łyżką sosu. Pomidorki i paprykę umyj i pokrój. Warzywa połącz z cieciorką i makaronem, schłodź przez 30 minut. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje