Makaronowa fantazja
Proste danie dla miłośników makaronu
Sposób przygotowania
1. Dzień wcześniej przepłucz cieciorkę zimną wodą. Zalej ją czystą wodą (3 cm ponad poziom ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki. Zrób sos: papryczkę umyj i oczyść z pestek. Jabłko obierz, oczyść i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wymieszaj z papryczką, cukrem i dużą szczyptą pieprzu. Możesz też dodać kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii. Zalej oliwą, zmiksuj w blenderze. Sos przypraw solą, przełóż do słoiczka, zakręć go i schowaj do lodówki na noc.
2. Cieciorkę odcedź, zalej 1,5 szkl. wrzątku i gotuj pod przykryciem ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie - nie może być rozgotowany! Przelej go zimną wodą i ew. wymieszaj z łyżką oliwy.
3. Bakłażan umyj i pokrój w kostkę. Zgrilluj na suchej patelni i wymieszaj z łyżką sosu. Pomidorki i paprykę umyj i pokrój. Warzywa połącz z cieciorką i makaronem, schłodź przez 30 minut. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj.